ספחת רובדית (plaque psoriasis) הינה מחלת עור כרונית ומעורבות של איברי המין הינה נפוצה יחסית. עם זאת, רופאים אינם בודקים באופן שגרתי מעורבות איברי המין אצל מטופלים עם ספחת והמטופלים לרוב אינם מרגישים בנוח להתייעץ על היבט זה של המחלה.
עוד בעניין דומה
בוצע מחקר איכותי שכלל 20 מטופלים אמריקאים עם ספחת באיברי המין שאושרה על ידי רופא/ת עור (genital psoriasis - GenPs) ודיווח עצמי של GenPs בינונית עד חמורה בעת הסריקה. מטרת המחקר היתה לזהות תסמיני מפתח של GenPs ואת ההשפעות שלהם על איכות החיים הקשורה לבריאות (health-related quality of life - HRQoL).
הגיל הממוצע של משתתפי המחקר היה 45 שנים, 55% מתוכם היו נשים ודווחו שיעורים גבוהים של ספחת בהווה/חוזרת, כללית (65%) וכזו המערבת את איברי המין (70%), בחומרה בינונית עד חמורה. המטופלים דיווחו על התסמינים הבאים בהקשר ל- GenPs: גרד באיברי המין (100%), אי נוחות (100%), אדמומיות (95%), עקצוצים/צריבה (95%), כאב (85%) וקשקשת (75%). גרד באיבר המין (40%) ועקצוצים/צריבה (40%) היו התסמינים המטרידים ביותר. השפעות על הבריאות המינית כללו חוויה מינית לקויה במהלך פעילות מינית (80%), החמרת תסמינים לאחר פעילות מינית (80%), ירידה בתדירות הפעילות המינית (80%), הימנעות מיחסי מין (75%) וירידה בחשק המיני (55%). השפעות שליליות על החוויה המינית כללו הפרעות גופניות כגון חיכוך מכני, סדקים בעור וכאב, בנוסף להשפעות פסיכולוגיות כגון מבוכה ותחושת סטיגמה. גברים דיווחו על נטל גבוה יותר של תסמינים והשפעות על התפקוד המיני, בהשוואה לנשים. השפעות אחרות על HRQoL היו הפרעות במצב הרוח/רגשות (95%), פעילות גופנית (70%), פעילויות יומיומיות (60%) ויחסים עם חברים ומשפחה (45%). גורמים אלו השפיעו באופן מובהק על התפקוד היומיומי. פעילות גופנית הושפעה מתסמינים והתלקחויות, והזעה מוגברת וחיכוך מוגבר החמירו את התסמינים. מטופלים דיווחו על מנהגים יומיומיים במטרה לשלוט בתוצאים.
השיעורים הגבוהים של תסמינים והשפעות על התפקוד המיני ותפקוד שאינו מיני משקפים את הנטל האפשרי של GenPs בינונית עד חמורה. GenPs יכולה להשפיע על היבטים רבים של איכות החיים ולכן על הרופאים המטפלים לבדוק מטופלים עם ספחת אחר מעורבות המחלה באיברי המין והשפעתה על איכות החיים.
מקור:
Patients’ Perspectives on the Impact of Genital Psoriasis: A Qualitative Study
December 2017, Volume 7, Issue 4, pp 447–461|
תגובות אחרונות