סרטן רקטלי 04.06.2023

האם ניתן לוותר על קרינה טרום ניתוחית בסרטן רקטום?

בכנס ASCO שמתקיים בימים אלה מוצגות תוצאות המחקר PROSPECT (LBA2) אשר בחן אסטרטגית טיפול ללא מתן קרינה טרום ניתוחית בסרטן רקטום

קרינה עם פלואורופירימידין היא טיפול סטנדרטי בכוונת ריפוי עבור סרטן רקטום מתקדם מקומית. טיפול זה הוכח כמשפר הישרדות ללא מחלה (DFS) על ידי הפחתת הישנות המחלה באגן, אך יש לו רעילות לטווח קצר וארוך. מחקר PROSPECT הוא מחקר פאזה 3 מסוג Non Inferiority (עם גבול עליון 1.29HR) המשווה כימותרפיה FOLFOX עם שימוש סלקטיבי בקרינה + פלאורופירימידין מול טיפול סטנדרטי בקרינה + פלאורופירימידין כטיפול ניאו-אדג'ובנטי לפני TME בסרטן רקטום מתקדם מקומית.

במחקר נכללו מעל 1,000 חולים עם מחלה בשלב cT2N+, cT3N-, cT3N+. ל-62% היו בלוטות פתולוגיות בהדמיה טרום טיפולית. לא נכללו חולים עם גידול T4, מעורבות שוליים רדיאלים או מעל 4 בלוטות פתולוגיות. החולים קיבלו אחת משתי זרועות טיפול טרום ניתוחי:

  • קרינה 5040cGy עם פלאורופירימידין (5FU או קפציטבין)
  • כימותרפיה FOLFOX שישה קורסים, וקרינה רק לחולים עם נסיגת גידול <20% בהדמיה חוזרת. בפועל 9% מהחולים ברוע זו קיבלו את הקרינה.

מטרת המחקר הראשונית היתה DFS. מטרות משנה – OS, שיעור הישנות מקומית, שיעור השגת ניתוח R0 ,pathologic complete response (pCR) ורעילות.

במעקב חציוני של 58 שבועות שיעור ה-DFS (וגם OS ושיעור חזרה מקומית) היה Non Inferior בזרוע המחקר לעומת זרוע הטיפול הסטנדרטי.

מבחינת רעילות ואיכות החיים - בוצעה אנליזה יעודית שהראתה כי פרופיל תופעות הלוואי המוקדמות והמאוחרות שונה בין הזרועות, אך סה"כ איכות החיים דומה.

מקורות:

2023 ASCO Annual Meeting

DOI: 10.1200/JCO.23.00903 Journal of Clinical Oncology

Preoperative Treatment of Locally Advanced Rectal Cancer. The New England Journal of Medicine Jun 4, 2023

נושאים קשורים:  סרטן רקטלי,  טיפולי קרינה,  פלואורופירימידין
תגובות
 
האחריות הבלעדית לתוכנן של תגובות שיפורסמו על ידי משתמשי האתר, תחול על המפרסם ועליו בלבד. על המגיבים להימנע מלכלול בתגובות תוכן פוגעני או כל תוכן אחר, שיש בו משום פגיעה או הפרת זכויות של גורם כלשהו