במחקר שממצאיו פורסמו בכתב העת 'European Journal of Oncology Nursing', מטרת החוקרים הייתה לבדוק את יעילותה של תוכנית לשיפור תפקוד המעיים בקרב חולים אשר עברו low anterior resection בשל סרטן החלחולת.
עוד בעניין דומה
לצורך כך, החוקרים ערכו ניסוי מבוקר הקצאה אקראית ופרוספקטיבי, ללא סמיות. במסגרת המחקר נאספו 42 חולים אשר הוקצו ביחס של 1:1 לקבוצת הניסוי או הביקורת. התוכנית לשיפור תפקוד המעיים הייתה אינטנסיבית באופייה וארכה 4 שבועות (הדרכה חינוכית פנים אל פנים ואימון אישי טלפוני), ולאחר מכן נערכה תוכנית למטרת אחזקה (באמצעות הודעות טקסט) אשר ארכה 8 שבועות.
המדדים שהוערכו כללו מסוגלות עצמית (Self-efficacy), תפקודי מעיים, איכות חיים הקשורה לבריאות, וכן ניצול משאבי בריאות. החוקרים השתמשו במבחני t בלתי תלויים, מבחני כי ריבוע, אנליזת שונות משותפת (analysis of covariance) ו-generalized estimation equations על מנת להעריך את השפעות התוכנית בהתבסס על אוכלוסיית ההקצאה (intention-to-treat).
מתוצאות החוקרים עולה כי התוכנית הדגימה יעילות מבחינת שיפור תפקוד המעי לאחר 3 חודשים מעת שחרורם של החולים. כמו כן, נמצא כי מספר הביקורים הבלתי מתוכננים בבית המרקחת היה נמוך יותר בקבוצת ההתערבות בהשוואה לקבוצת הביקורת. עם זאת, איכות החיים הקשורה לבריאות, המסוגלות העצמית וניצול משאבי בריאות אחרים לא הראו מובהקות סטטיסטית או קלינית.
לסיכום, ממצאי החוקרים מצביעים על כך שתוכנית ייעודית לשיפור תפקוד המעיים הראתה יעילות בקרב חולי סרטן החלחולת, אשר התבטאה הן מבחינת תפקוד המעי והן מבחינת הפחתת ניצול משאבי בריאות לא מתוכננים. החוקרים מציינים כי ניתן לקיים את התוכנית לשיפור תפקודי המעיים כתוכנית בהובלה של צוות סיעודי, במטרה לקדם החלמה מהירה בחולים לאחר low anterior resection.
תגובות אחרונות