שלשולים ועצירות בעקבות כימותרפיה (CID: Chemotherapy induced diarrhea; CIC: Chemotherapy-induced constipation) הם מבין התסמינים השכיחים והחמורים ביותר הקשורים למערכת העיכול בחולים המקבלים טיפול זה. במחקר שממצאיו פורסמו בכתב העת European Journal of Oncology Nursing החוקרים ערכו סקירה על מנת לזהות ולתאר את העדויות הקיימות של התערבויות לא-תרופתיות בניהול של CID ו-CIC.
עוד בעניין דומה
לצורך כך, החוקרים ערכו סקירה ממפה (scoping review) המבוססת על מתודולוגית Joanna Briggs Institute ודווחה בהתאם ל- Preferred Reporting Items for Systematic Reviews and Meta-Analyses extension for Scoping Reviews checklist. החוקרים כללו עדויות מתוך חמישה מסדי נתונים: CINAHL, MEDLINE, Embase, PubMed ו-APA PsycInfo. הנתונים זוהו, נסרקו, חולצו וסונתזו באופן נרטיבי ושיטתי לצורך תיאור העדויות להתערבויות לא תרופתיות והשפעותיהן על CID ו-CIC.
בסקירתם של החוקרים נכללו בסך הכל 33 מחקרים, כאשר 18 מתוכם בדקו התערבויות לא-פרמקולוגיות לניהול CID, שישה לניהול CIC, ותשעה בדקו הן את הניהול של CID והן את זה של CIC. ההתערבויות סווגו לחמש קבוצות, אשר כללו (1) התערבויות בריאות דיגיטליות, (2) טיפולים פיזיים, (3) טיפולי דיאטה ותזונה, (4) חינוך ו-(5) מולטי-מודאליות.
טיפולים מקבוצת דיאטה ותזונה הראו את השכיחות הגבוהה ביותר של דיווח על יעילות אפשרית עבור תוצאי CID ו-CIC. מרבית ההתערבויות יושמו בבתי חולים תחת פיקוחם של אנשי מקצוע בתחומי הבריאות ונחקרו במסגרת מחקרים אקראיים מבוקרים.
לסיכום, ממצאי החוקרים העלו כי מאפייני ההתערבויות הלא-תרופתיות היו מגוונים, וכי התוצאים לא היו עקביים בהתערבויות מאותו הסוג. התערבויות הקשורות לדיאטה ולתזונה עשויות להיות מבטיחות, אך קיים צורך במחקר נוסף על מנת להבין טוב יותר את תפקידן של ההתערבויות הללו וכן לצורך העשרת הבסיס הראייתי בנושא.
עוד מוסיפים החוקרים כי אחים ואחיות נמצאים בעמדה טובה המאפשרת להעריך ולנטר מצבים של CIC ו-CID וכך גם להציע התערבויות יעילות ולא-פרמקולוגיות לטיפול בתסמינים אלה.
מקור:
תגובות אחרונות