במחקר שממצאיו פורסמו לאחרונה בכתב העת Diabetes Research and Clinical Practice, החוקרים שאפו להעריך את הסיכון לסוכרת סוג 2 לאחר זיהוי ערך חריג אחד בבדיקת סבילות גלוקוז פומית (oGTT) שבוצעה במהלך ההריון.
עוד בעניין דומה
המחקר בוצע באמצעות אנליזה רטרוספקטיבית של 58,693 יולדות אשר עקבו אחריהן במשך חמש שנים לאחר הלידה, מ-1 בינואר 2017 ועד 31 בדצמבר 2020.
רמות הגלוקוז במהלך ההריון הופקו ממערכת המעבדה הממוחשבת של קופת חולים מאוחדת והוצלבו עם הרישום הלאומי הישראלי לסוכרת. נשים עם ריבוי הריונות או סוכרת קדם הריונית לא נכללו במחקר.
מאפיינים אימהיים והסיכון לסוכרת סוג 2 הושוו בין 3 קבוצות: מצב גלוקוז תקין, ערך חריג אחד בבדיקת סבילות גלוקוז פומית וסוכרת הריון. ניתוח סטטיסטי כלל ניתוח חד-משתני ואחריו ניתוח שרידות. בניתוח נוסף בוצע בריבוד לנשים עם או בלי השמנת יתר.
מתוצאות המחקר עולה כי לאחר התאמה לגיל האם, השמנת יתר, יתר לחץ דם והיפרליפידמיה, לנשים עם ערך חריג אחד בבדיקת סבילות גלוקוז פומית היה סיכון מוגבר פי 1.8 לפתח סוכרת סוג 2 בתוך תקופת מעקב של חמש שנים בהשוואה לאלו עם רמות גלוקוז תקינות.
יש לציין, כאשר בוצע ריבוד נוסף של השמנת יתר, ערך חריג אחד בבדיקה היה קשור לעלייה של פי 3.7 בסיכון לסוכרת סוג 2 בנשים ללא השמנת יתר, אך זה לא היה מנבא מובהק בנשים עם השמנת יתר.
החוקרים סיכמו כי נשים עם תוצאה חריגה אחת בבדיקת סבילות לגלוקוז במהלך ההריון נמצאות בסיכון מוגבר לפתח סוכרת מסוג 2 במהלך חמש השנים שלאחר מכן, מה שמצביע על כך שניטור והתערבויות ממוקדות עשויים להיות מועילים במיוחד עבור אלו ללא השמנת יתר.
מקור:
תגובות אחרונות