תפקוד מיקרווסקולרי (של כלי הדם הקטנים) כלילי לקוי (CMD - Coronary microvascular dysfunction) שכיח בחולים עם וללא מחלת עורקים כליליים (CAD - coronary artery disease) חסימתית של העורקים האפיקרדיאלים. גורמי הסיכון להתפתחות תפקוד לקוי של כלי הדם הכליליים הקטנים לא הובהרו במלואם, ונתונים לגבי הבדלים הקשורים למין בגורמי סיכון קרדיווסקולריים מסורתיים למחלת עורקים כלילית חסימתית חסרים בחולים עם תפקוד מיקרווסקולרי כלילי לקוי.
עוד בעניין דומה
במחקר עוקבה פרוספקטיבי חד מרכזי זה נכללו חולים עם מחלת עורקים כליליים שאינה חסימתית, שעברו הערכה פולשנית של תפקוד מיקרווסקולרי כלילי בין נובמבר 2019 למרץ 2023. הקשרים בין תפקוד מיקרווסקולרי כלילי לקוי, גורמי סיכון קרדיווסקולריים מסורתיים ומין הוערכו באמצעות מודלים של רגרסיה חד משתניים ורב משתניים.
בסך הכל, 245 חולים עם מחלת עורקים כליליים שאינה חסימתית נכללו באנליזה (62.9% נשים; גיל חציוני 68 (טווח בין-רבעוני: 59, 75), כאשר הפרעה בתפקוד המיקרווסקולרי אובחנה ב-141 חולים (57.5%).
תוצאות המחקר הדגימו כי השכיחות של תפקוד מיקרווסקולרי לקוי היתה דומה בנשים ובגברים (59.0% לעומת 57.0%; p = 0.77). בנוסף, לא נמצא קשר בין גורמי סיכון מסורתיים לטרשת עורקים ותפקוד מיקרווסקולרי כלילי לקוי, ללא קשר לשאלה האם ההפרעה בתפקוד היתה מבנית או תפקודית.
עם זאת, בנשים, אך לא בגברים, גיל מבוגר יותר ונוכחות של מחלת לב איסכמית קודמת היו קשורים לרזרבה נמוכה יותר של זרימה כלילית (β = -0.29; p < 0.01 ו-β = -0.15; p = 0.05, בהתאמה) וליחס רזרבה התנגדותית נמוך יותר (β = -0.28; p < 0.01 ו-β = -0.17; p = 0.04, בהתאמה).
החוקרים מסכמים כי עבור כלל האוכלוסיה, לא נמצא קשר בין תפקוד מיקרווסקולרי כלילי לקוי לבין גורמי סיכון מסורתיים לטרשת עורקים כלילית. עם זאת, בנשים בלבד, גיל מבוגר ומחלת לב איסכמית קודמת היו קשורים להפרעה בתפקוד המיקרווסקולרי הכלילי. נדרשים מחקרים גדולים יותר כדי להבהיר גורמי סיכון לתפקוד מיקרווסקולרי כלילי לקוי.
מקור:
Lior Zornitzki Aviel Shetrit Ophir Freund Shir Frydman Ariel Banai Reut Amar Shamir Jeremy Ben-Shoshan Yaron Arbel Shmuel Banai Maayan Konigstein; Traditional Cardiovascular Risk Factors and Coronary Microvascular Dysfunction in Women and Men: A Single-Center Study. Cardiology 2024; https://doi.org/10.1159/000539102
תגובות אחרונות