טיפול אדג'ובנטי עם אוסימרטיניב למשך 3 שנים מומלץ לחולים בסרטן ריאה מסוג תאים שאינם קטנים (NSCLC, Non-Small Cell Lung Cancer) בשלבים IB-IIIA עם EGFRm, לאחר ניתוח לכריתת הגידול. המלצה זו מבוססת על שיפורים משמעותיים בהישרדות ללא-מחלה DFSי(disease-free survival) ובהישרדות הכוללת (overall survival) OS שהוכחו במחקר ADAURA . לאור עליה בשיעור החולים עם DFS ממושך, ייתכן וחלק מהמטופלים עשויים להפיק תועלת מטיפול אדג'ובנטי ממושך עם אוסימרטיניב.
במחקר שממצאיו פורסמו לאחרונה בכנס ASCO ובכתב העת Journal of Clinical Oncology, ביקשו החוקרים לבדוק האם שארית מחלה מולקולרית MRD המבוססת על בדיקת DNA גידולי בדם ctDNAי(circulating tumor DNA) עשויה לחזות הישנות של המחלה.
במחקר נכללו חולים עם סרטן מסוג תאים שאינן קטנים (NSCLC) ומוטציה ב-EGFRי(Ex19del/L858R), שהיו בשלבים IB-IIIA ועברו כריתה מלאה. החולים חולקו באופן אקראי ביחס 1:1 לקבלת אוסימרטיניב במינון 80 מ"ג פעם ביום או פלצבו עד לחזרת המחלה, סיום הטיפול (3 שנים) או עד לעמידה בקריטריונים של הפסקת הטיפול.
החוקרים ביצעו שימוש בפאנלים מותאמים אישית של (RaDaR, NeoGenomics) MRD שהיו מורכבים מכ-50 ווריאנטים ספציפיים לגידול, אשר זוהו בריצוף אקסום מלא של רקמת גידול שנכרתה בניתוח (לאחר הסרה מהאנליזה של וריאנטים ג'רמינלים).
בנוסף, נאספו דגימות פלזמה לפני תחילת הטיפול, במהלך הטיפול (כל 12 שבועות), ולאחר סיום שלוש שנות טיפול או הפסקת טיפול (שבועות 12, 24, ולאחר מכן כל 24 שבועות עד 5 שנים), ובוצעה אנליזה של דגימות הפלזמה לאיתור נוכחות של (MRD+) ctDNA.
זיהוי הישנות מחלה באמצעות בדיקות מולקולריות או הדמיה (MRD/DFS) הוגדרו כמשך הזמן מרגע הרנדומיזציה ועד לזיהוי של MRD+, הישנות של המחלה או מוות, ותוצאים אלו הושוו בין קבוצות הטיפול. ההישרדות ללא-מחלה הוערכה על ידי החוקרים.
מתוך 682 מטופלים שחולקו באקראי, הערכות בוצעו על 220 (32%) מטופלים בשתי זרועות הטיפול. תוצאות המחקר הדגימו כי MRD חיובי (MRD+) זוהה לפני תחילת טיפול ב-18 מטופלים, 5 בזרוע הטיפול עם אוסימרטיניב ו-13 בזרוע הטיפול עם פלצבו. בנוסף, מרבית המטופלים (4 מתוך 5) שהיו חיוביים בבדיקת MRD לפני תחילת הטיפול הפכו להיות שליליים (MRD-) במהלך הטיפול באוסימרטיניב בהשוואה לאף מטופל בזרוע הפלצבו.
גילוי MRD קדם לזיהוי התקדמות המחלה (DFS) בחציון של 4.7 חודשים (רווח בר-סמך 95%: 2.2-5.6) בשתי קבוצות הטיפול.
לאחר 36 חודשים, 86% מהמטופלים בזרוע הטיפול עם אוסימרטיניב נותרו ללא אירועי MRD/DFS לעומת 36% בזרוע הפלצבו (יחס סיכונים 0.23; רווח בר-סמך 95%: 0.15-0.36). בנוסף, בזרוע האוסימרטיניב כ-25% מהמטופלים חוו אירועי MRD/DFS. מרביתם התרחשו לאחר סיום הטיפול האדג'ובטי באוסימרטיניב ותוך 12 חודשים מסיום הטיפול.
לסיכום, זיהוי של חזרת מחלה בבדיקת MRD קדם לאירועי DFS שנצפו בהדמיה ברוב המטופלים, עם זמן חציוני של 4.7 חודשים בשתי זרועות המחקר. רוב המטופלים שמרו על MRD שלילי במהלך טיפול אדג'ובנטי עם אוסימרטיניב, ומרבית אירועי ה-MRD/DFS התרחשו לאחר השלמת הטיפול עם אוסימרטיניב ובעיקר במהלך השנה הראשונה מסיום הטיפול.
מקור:
בשיתוף חברת אסטרהזניקה
IL-5296
תגובות אחרונות