פלישה לכלי דם (Vascular invasion - VI) מקושרת ליצירת גרורות, הישנות המחלה, פרוגנוזה ובחירת הטיפול עבור סרטן קיבה. עד כה, ניבוי של VI לפני הטיפול הניתוחי באמצעות בדיקה קלינית מסורתית איננו מוצלח. במחקר זה החוקרים ביקשו לבחון את הערך של ניתוח רדיואומי על בסיס הדמיות טומוגרפיה ממוחשבת (Computed Tomography - CT) משופרות לצורך ניבוי VI בנבדקים עם סרטן קיבה.
עוד בעניין דומה
במחקר נכללו 194 נבדקים עם אדנוקרצינומה של הקיבה אשר עברו הדמיית CT משופרת. על בסיס ממצאי הפתולוגיה, הנבדקים חולקו לקבוצה עם (n=43) וללא (n=151) VI. מאפיינים רדיואומיים נאספו מפאזה עורקית (Arterial Phase - AP) ופאזה של הווריד הפורטלי (Portal Venous Phase - PP) בהדמיית CT. ציון רדיואומי (Radiomics Score - Rad-score) חושב לאחר מכן. לאחר מכן נוצרו מודלים לניבוי שהתבססו על מאפייני ההדמיה, מאפיינים קליניים ושילוב של השניים.
היעילות האבחנתית והיישום הקליני של המודלים נבחנו באמצעות עקומות אופייניות למסווג (receiver operating characteristic - ROC) וניתוח עקומות החלטה (decision curve analysis - DCA.).
מודל הניבוי המשולב כלל Rad-score של AP,יRad-Score של PP,יKi-67 וסיווג על שם לורן. בעוקבת האימון, שטח שתחת עקומת ROC של מודל הניבוי המשולב עמד על 0.83 (רווח בר-סמך של 95%, 0.76-0.89) עם רגישות של 64.52% וסגוליות של 92.45%.
בעוקבת האישוש, שטח שתחת עקומת ROC עמד על 0.8 (רווח בר-סמך של 95%, 0.67-0.89) עם רגישות של 66.67% וסגוליות של 88.89%. DCA, הדגים כי מודל הניבוי המשולב עשוי לספק תועלת קלינית משמעותית יותר בהשוואה למודל הקליני בלבד.
מסקנת החוקרים היתה כי מודל משולב הכולל מאפיינים רדיואומיים מהדמיות CT מתקדמות, Ki-67 ומאפיינים קליניים הדגים יכול חיזוי משמעותית עבור VI. יתרה מזאת, למודל הרדיואומי יש פוטנציאל למיטוב טיפול מותאם אישית והערכת פרוגנוזה של המטופלים.
מקור:
תגובות אחרונות