מאת ד"ר אלכסנדר יעקובסון, מנהל שרות אשפוז יום אונקולוגי, מערך אונקולוגי - בית החולים האוניברסיטאי סורוקה
מלנומה מהווה כ-4 עד 7 אחוזים מכלל סרטני העור. מרבית מקרי התמותה מסרטני עור נגרמים כתוצאה ממלנומה (75-85%). המלנומה היא הסרטן הנפוץ ביותר בגילאים צעירים של 25-30, בישראל מאובחנים כ-1'800 מקרים חדשים כל שנה.
למרות שרוב המקרים מתגלים בשלבי מחלה מוקדמים, קיים פוטנציאל גדול להישנות וחזרת המחלה אצל המטופלים.
הטיפול במלנומה עבר מהפכה בעשור האחרון, עם כניסתן לשימוש של תרופות חדשות ובעיקרן תרופות אימונותרפיות ותרופות מכוון מטרה (נשקלות כאפשרות טיפולית כאשר קיימת נוכחות מוטציות ספציפיות). הפרוגנוזה של מלנומה השתנתה בהתאם וכיום אנו עדים למגימת חיובית ביכולת ריפוי מלנומה אלימה בעלת סיכון גבוה להישנות לאחר כריתה שלמה וגם משך הישרדות ארוך יותר במקרים של מחלה גרורתית לא נתיחה.
במלנומה שלב III הטיפול המקובל הוא ניתוחי, ולאחריו טיפול המשך (אדג'וונטי) באימונותרפיה או תרופות מכוונות מטרה. לאחרונה התפרסם מחקר ה-NADINAי(Neoadjuvant Dual Immunotherapy in Advanced Melanoma) שעסק בבחינת היעילות והבטיחות של טיפול אימונולוגי קדם ניתוחי (ניאואדג'ובנטי) המשלב שתי תרופות אימונותרפיות. הרציונל במתן טיפול אימונותרפי טרום ניתוחית משרת מספר מטרות:
- הפחתת עומס המחלה והקטנת המסה הגידולית לפני הניתוח שעשוי לשפר את התוצאות הכירורגיות, הפחתת נפח ההתערבות הכירורגית.
- שפעול אוכלוסייה רחבה יותר של תאי מערכת החיסון שנמצאים בסביבה גידולית. לאחר מתן האימונותרפיה תתעורר תגובה חיסונית מגוונת ועוצמתית יותר.
- בניית אסטרטגיה טיפולית המבוססת על תגובה פאתולוגית לטיפול אימוני (לאחר ניתוח וביופסיה).
במחקר NADINA, השתתפו 423 מטופלים עם מלנומה שלב III ולפחות בלוטת לימפה איזורית גרורתית אחת. הם חולקו לשתי זרועות: בזרוע המחקרית, המטופלים קיבלו טיפול קדם ניתוחי (נאואדג'וונטי) בשני סבבים של מישלב אימונותרפי עם איפילימומאב וניבולומב, ולאחר מכן עברו ניתוח. המשך הטיפול בהם היה כתלות בתגובה הפתלוגית – מטופלים שנצפתה בהם תגובה פתלוגית מלאה או כמעט מלאה (פחות מ-10% תאי גידול ברקמה הניתוחית – (major pathological response)) המשיכו למעקב בלבד. מטופלים שלא נצפתה בהם תגובה כזאת קיבלו תוספת של טיפול משלים (אדג'ובנטי) למשך שנה עם ניבולומב בלבד (מטופלים ללא נוכחות מוטציה ב-BRAF), או עם מעכבי BRAF-MEK (מטופלים עם מוטציה חיובית ב-BRAF). בזרוע הביקורת המטופלים עברו ניתוח (כריתת מלנומה מקורית וקישוריות לימפה אזוריות גרורתיות) ולאחריו טיפול משלים (אדג'ובנטי) עם ניבולומב בלבד. נקודת הסיום הראשונית במחקר הייתה Event Free Survivalי(EFS). נקודות סיום שניוניות כללו Overall Survival (OS),יDistant Metastasis Free Survivalי (DMFS).
תוצאות המחקר היו חד-משמעיות והדגימו יתרון בולט של זרוע הטיפול הטרום ניתוחית: EFS אחרי 12 חודשים בזרוע של מטופלים שקיבלו טיפול קדם ניתוחי היה 83.7% לעומת 57.2% בזרוע הביקורת (מטופלים שלא קיבלו טיפול קדם ניתוחי). בעדכון שהתפרסם בכנס ה-ESMO האחרון הוצג שערכי ה-EFS לאחר 18 חודשים היה 80.8% ו-53.9% בהתאמה (HR 0.32).
DMFS לאחר מעקב 18 חודשים היה 85.7% בזרוע הטיפול הטרום ניתוחי מול 62.4% בזרוע הביקורת (HR 0.37) תוצאות מובהקות סטטיסטית.
בנוסף, ניתן לציין שבזרוע הטיפול (קדם ניתוחי) כמעט 60% מהמטופלים השיגו תגובה פתלוגית מלאה או כמעט מלאה (MPR) כלומר לא נזקקו לטיפול פוסט-ניתוחי אלא למעקב בלבד.
מדובר במחקר פאזה 3 פורץ דרך שבחן טיפול קדם ניתוחי (נאואדג'וונטי) עם מישלב אימונותרפי מול Standard of care שהינו טיפול משלים בלבד כזרוע הביקורת במחקר. מחקר זה מוכיח את היתרון לטיפול הטרום ניתוחי באימונותרפיה בחולים עם מלנומה שלב 3 מאקרוסקופית נתיחה. תוצאות המחקר עשויות לשנות את האסטרטגיה הטיפולית למלנומה בשלב 3. בהמשך צפוי להתפרסם מעקב ארוך יותר של מחקר ופירסום של תוצאות השרידות (OS) לטווח ארוך של גישה חדשנית זו.
מקורות מידע:
1. Blank et al. Neoadjuvant Nivolumab and Ipilimumab in Resectable Stage III Melanoma NEJM2024
2. Lucas et al. Distant metastasis-free survival of neoadjuvant nivolumab plus ipilimumab versus adjuvant nivolumab in resectable, macroscopic stage III melanoma: the NADINA trial. As presented in ESMO2024
ONC-IL-2500009
הכתבה בחסות BMS
תגובות אחרונות