סרטן המעי הגס 09.04.2025

השלמת טיפול כימותרפי במשלב CAPOX בסרטן המעי הגס

ממצאי המחקר מראים כי חלק ניכר מהמטופלים בסרטן מעי גס מקומי, העוברים טיפול כימותרפי במטרה להביא לריפוי, אינם מצליחים להשלים את מחזורי הטיפול המתוכננים בשל רעילות

כימותרפיה, טיפול לחולי סרטן (צילום: אילוסטרציה)

במאמר שפורסם בכתב העת JCO Oncology Practice מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי פחות ממחצית מהחולים עם סרטן מעי גס מקומי הצליחו להשלים את כל מחזורי הטיפול הכימותרפי המתוכנן עם Capecitabine ו-Oxaliplatin (משלב CAPOX). שיעורי השלמת הטיפול המומלץ היו נמוכים במיוחד בנשים, כאשר קרוב לשליש מהמטופלים סבלו מתופעות לוואי בדרגה 3 ומעלה.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים קודמים הראו כי Capecitabine נסבל פחות בקרב חולי סרטן מעי גס בארה"ב, כאשר בנשים סיכון גבוה יותר לרעילות. כעת הם ביקשו להעריך את שיעור ההשלמה של משטר טיפול CAPOX  ואת השפעת תופעות הלוואי על יכולת המטופלים להשלים את הטיפול.

המחקר הרטרוספקטיבי כלל 153 חולים עם סרטן מעי גס בשלב II (21.6%) או III (78.4%) וקיבלו טיפול קדם ניתוחי או טיפול משלים במשלב CAPOX בתקופה שבין יוני 2017 ועד יוני 2023. החוקרים התמקדו בחולים בגילאי 18 ומעלה שקיבלו לפחות מחזור טיפול אחד.

התוצא העיקרי של המחקר היה שיעורי השלמת מחזורי הטיפול המתוכננים, כאשר השלמת טיפול הוגדרה כקבלת כל המחזורים שתוכננו מראש, גם אם במינון מופחת. תוצאים משניים כללו את שיעור תופעות לוואי בדרגה 3 ומעלה, שיעור האשפוזים בעקבות רעילות משנית לטיפול ושיעורי הפחתת מינון הטיפול.

מהנתונים עולה כי פחות ממחצית מהחולים (44.4%) הצליחו להשלים את כלל מחזורי הטיפול המתוכננים של משלב CAPOX, עם שיעור נמוך יותר משמעותית בנשים (34.6%).

מניתוח רב-משתני עלה סיכון מוגבר לאי השלמת מחזורי הטיפול המתוכננים בנשים (יחס סיכויים של 0.408, p=0.016), מטופלים לבנים (יחס סיכויים של 0.38, p=0.047) ותכנון לקבלת שישה מחזורי טיפול ומעלה (יחס סיכויים של 0.379, p=0.010).

תופעות לוואי בדרגה 3 ומעלה תועדו ב-30.7% מהמטופלים, כאשר 17.6% מהמטופלים אושפזו בשל רעילות הקשורה לטיפול.

שיעורי השלמת הטיפול הכימותרפי השתנו בהתאם למספר המחזורים שתוכננו מראש, כאשר 55.2% מהחולים השלימו משטר טיפול שכלל ארבעה מחזורים, לעומת 33.3% שהשלימו שמונה מחזורי טיפול.

החוקרים מסכמים וכותבים כי ממצאי המחקר מדגישים כי חלק ניכר מהמטופלים בסרטן מעי גס מקומי, העוברים טיפול כימותרפי במטרה להביא לריפוי, אינם מצליחים להשלים את מחזורי הטיפול המתוכננים בשל רעילות.  נתונים אלה תומכים בבחירה זהירה של החולים המתאימים ומתן טיפול תומך הולם להשגת התוצאות הטובות ביותר של הטיפול.

מקור:

JCO Oncology Practice, March 4, 2025

נושאים קשורים:  סרטן מעי גס,  כימותרפיה,  מחקרים,  רעילות,  משלב CAPOX,  Capecitabine,  Oxaliplatin
מאמרים נוספים שיעניינו אותך
תגובות
 
האחריות הבלעדית לתוכנן של תגובות שיפורסמו על ידי משתמשי האתר, תחול על המפרסם ועליו בלבד. על המגיבים להימנע מלכלול בתגובות תוכן פוגעני או כל תוכן אחר, שיש בו משום פגיעה או הפרת זכויות של גורם כלשהו