רפואת משפחה 15.04.2025

חסמים בקבלת החלטות משותפות באוכלוסיות מגוונות אתנית בטיפול ראשוני

במחקר זוהו מספר גורמים שעשויים לקדם או לעכב קבלת החלטות משותפות עם רופאי משפחה בקרב אוכלוסיות מגוונות מבחינה גזעית או אתנית. הנה המסקנות

ביקור במרפאה ראשונית. אילוסטרציה

מחקר שפורסם בכתב העת The Annals of Family Medicine זיהה מספר גורמים שעשויים לקדם או לעכב קבלת החלטות משותפת בקרב אוכלוסיות מגוונות מבחינה גזעית ו/או אתנית. המחקר מדגיש כי חסמים לקבלת החלטות משותפת כוללים חוסר התאמה תרבותית ולשונית, דעות קדומות והטיות, חוסר אמון ומגבלות זמן של הרופאים. זאת בעוד שגורמים מקדמים כוללים התאמה תרבותית בין הרופא למטופל, כשירות לשונית של הרופא ותקשורת ברורה וכנה.

החוקרים ביקשו לזהות את החסמים והמקדמים לקבלת החלטות משותפת בקרב אוכלוסיות מטופלים מגוונות. פערים בשימוש בתהליך זה משפיעים על מטופלים ממיעוטים. למרות שקבלת החלטות משותפת הוכחה כגישה המשפרת תוצאי בריאות ושביעות רצון מטופלים, רבים מהאתגרים בהטמעת גישה זו באוכלוסיות מגוונות מבחינה גזעית ו/או אתנית טרם נחקרו לעומק.

המחקר נערך כסקירת היקף (scoping review) בהתאם למסגרת המתודולוגית של מכון ג'ואנה בריגס, תוך חיפוש במאגרי מידע PubMed,י Scopus,יCINAHL Plus with Full Text ו-PsycINFO. החוקרים ביצעו סקירת היקף הכוללת מחקרים שעברו ביקורת עמיתים, שנערכו בארצות הברית או קנדה, שהעריכו את תהליך קבלת ההחלטות, ושאוכלוסיית המחקר שלהם כללה יותר מ-50% מטופלים ממיעוטים גזעיים ו/או אתניים. מתוך 3,642 מאמרים שנסקרו, 39 מחקרים עמדו בכל קריטריוני ההכללה. החוקרים השתמשו בתיאוריה מעוגנת בשדה (Grounded Theory) כדי להנחות את הגישה האינדוקטיבית שלהם וביצעו ניתוח תמטי.

התוצאים מצביעים על חמישה נושאים מרכזיים: (1) גורמים הקשורים לתהליך קבלת ההחלטות במהלך המפגש הקליני, (2) מאפייני פרקטיקת הרופא, (3) אמון ברופא/ מערכת הבריאות, (4) התאמה תרבותית בין הרופא למטופל ו-(5) גורמים חיצוניים המשפיעים על תהליך קבלת ההחלטות.

החסמים לקבלת החלטות משותפת כללו חוסר התאמה תרבותית ולשונית; דעות קדומות, הטיות וסטריאוטיפים; חוסר אמון; ומגבלות זמן של הרופאים. הגורמים המקדמים קבלת החלטות משותפת כללו התאמה תרבותית בין הרופא למטופל; כשירות לשונית של הרופא; ותקשורת ברורה, כנה והומניסטית עם מטופלים בעלי יכולת לשאול שאלות.

מחקר זה זיהה מערכת של גורמים הניתנים לשינוי שעשויים לקדם או לעכב קבלת החלטות משותפת. ממצאים אלה יכולים לסייע בעיצוב אסטרטגיות והתערבויות לשיפור קבלת החלטות משותפת בקרב אוכלוסיות מטופלים מגוונות מבחינה גזעית ו/או אתנית.

מקור:

Shared Decision Making Among Racially and/or Ethnically Diverse Populations in Primary Care: A Scoping Review of Barriers and Facilitators. Yohualli Anaya, Diana Do, Leslie Christensen, Sarina Schrager. The Annals of Family Medicine Mar 2025, 23 (2) 108-116; DOI: 10.1370/afm.240087

נושאים קשורים:  מחקרים,  קבלת החלטות משותפת,  טיפול ממוקד-מטופל,  רפואה ראשונית,  פערי בריאות,  תקשורת רופא מטופל,  גזע,  אתניות,  קבוצות מיעוט,  אוכלוסיות פגיעות
מאמרים נוספים שיעניינו אותך
תגובות
 
האחריות הבלעדית לתוכנן של תגובות שיפורסמו על ידי משתמשי האתר, תחול על המפרסם ועליו בלבד. על המגיבים להימנע מלכלול בתגובות תוכן פוגעני או כל תוכן אחר, שיש בו משום פגיעה או הפרת זכויות של גורם כלשהו